Werken met LVB(+)

Mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) en soms bijkomende problematiek (LVB+) hebben behoefte om een eigen leven te leven. Een eigen huis, een eigen baan, eigen keuzes maken. Jij ondersteunt hen daarin.

Wat is een licht verstandelijke beperking (+)?


Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben een gemiddeld IQ tussen de 50 en 70. Ze kunnen moeite hebben om dingen te begrijpen en risico’s in te schatten. Het doel van cliënten met een licht verstandelijke beperking is om zo zelfstandig mogelijk te leven. Ze wonen vaak in een eigen huis of appartement en krijgen begeleiding op afspraak.

Bij sommige cliënten is er naast een licht verstandelijke beperking ook sprake van bijkomende problematiek (LVB+). Denk aan gedragsstoornissen, verslavingsgedrag, zwerfverleden, loverboyproblematiek, schulden, etc. Daardoor komen cliënten in aanraking met andere hulpverleners, zoals psychiater en maatschappelijk werk, maar ook met justitie. Het is voor jou én de cliënt een uitdaging om tot leervragen en samenwerking te komen.

Wonen voor cliënten met LVB of LVB+
Cliënten wonen in appartementen waar ze zelfstandig kunnen functioneren met begeleiders in de buurt.

Dagbesteding voor cliënten LVB of LVB+
Onder begeleiding van zorgverleners van Amerpoort werken cliënten zo zelfstandig mogelijk, binnen een veilige omgeving. Van het verzorgen van drukwerk tot inpakwerk, van bedienen in de horeca tot groenonderhoud. Iedere cliënt werkt in zijn eigen tempo.

Werken als begeleider LVB+
Mensen met een licht verstandelijke beperking staan midden in de samenleving. Iedere cliënt maakt deel uit van een sociaal systeem. Daarom werk je bij Amerpoort systeemgericht. In contact met cliënten werk je onder andere systeem-oplossingsgericht. Daarbij maak je gebruik van de kennis in het netwerk van de cliënt en de positieve ervaringen van de cliënten in andere situaties. Je ondersteunt cliënten om hun autonomie te vergroten. Met jouw ondersteuning houden ze zich staande in de maatschappij en kunnen ze zich verder ontwikkelen.

Is dit jouw plek bij Amerpoort? Bekijk dan onze LVB-vacatures!

Zoek je een stageplek bij Amerpoort? Lees hier meer over stages.

Wie ben jij?
Jij beschikt over een dosis standvastigheid en geduld. Je hebt uitstekende sociale vaardigheden, zoals tact, hulpvaardigheid, invoelend vermogen en intermenselijke zorg en aandacht. Daarmee laat je cliënten zien dat je écht betrokken bent bij hun leven. Ze hebben vaak negatieve ervaringen opgelopen, waarbij de ander bepaalde wat cliënten moesten doen.
 

Diploma-eisen
Om als begeleider LVB+ te kunnen werken moet je ten minste één van de volgende opleidingen hebben afgerond:

  • MMZ (minimaal niveau 3)
  • SPW, Sociaal Pedagogisch Werk
  • SPH, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
  • MWD, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Heb je niet de juiste opleiding? Lees hier meer over onze leer- en werktrajecten binnen Amerpoort.


Vrijwilligerswerk
We bieden onze cliënten allerlei leuke activiteiten aan, zoals rolstoeldansen, muziek maken, sporten, zwemmen en nog veel meer. Hierbij worden cliënten begeleid door medewerkers en vrijwilligers. Wil jij vrijwilligerswerk doen? Klik hier voor de openstaande hulpvragen van onze cliënten.

Jouw plek bij Amerpoort

“Ik voel me heel erg thuis in mijn team. De doelgroep waarmee we werken kan best pittig zijn en het is heel belangrijk dat je daar met collega’s over kan praten.”

Bekijk het verhaal van Mieke, Coördinerend begeleider