Stagiair gehandicaptenzorg Kinderdagcentrum Onder één Dak

Sta jij stevig in je schoenen, ben je consequent en lijkt het je leuk om met jongeren te werken. Kom stage lopen bij Onder één Dak in Amersfoort.

Wat ga jij doen

Je zorgt tijdens je stage voor goede begeleiding en verzorging aan 7 jongeren met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Dit doe je volgens de afspraken die zijn vastgelegd in het zorgbegeleidingsplan (ook wel persoonlijk plan genoemd).

 • Samen met je collega's help je mee een prettige sfeer en een veilige omgeving voor de jongeren te creëren.
 • Je ontvangt en geeft feedback van en aan collega's en je verdiept je in de zorgvraag van de cliënt.
 • Je ondersteunt je collega's bij taken en neemt gedurende je stage taken op je.
 • Je stimuleert de ontwikkeling van de jongeren en creëert samen met collega's ontwikkelingskansen.
 • Je bent aanwezig bij besprekingen en overleggen met het multidisciplinair team en/ of ouders.
 • Begeleidt jongeren gedurende de dag.
 • Gaat een BB (behandelbesprekingsverslag) schrijven en een PP (persoonlijk plan verslag).
Als je binnenkomt en je wordt toegelachen omdat jíj er bent... Dat maakt mijn dag
Ruurd Leenders | Freelance filmmaker, voorheen begeleider bij Amerpoort

Waar kom je te werken

De Paarse Ster is een groep binnen het Kinderdagcentrum Onder één Dak welke bestaat uit 3 jongens en 4 meiden variërend in de leeftijd van 12 tot 17 jaar. Alle kinderen hebben een matige tot ernstige beperking, vertonen moeilijk verstaanbaar gedrag. De kinderen functioneren op een ontwikkelingsniveau tussen de 6 en de 24 maanden. Naast de aangeboren verstandelijke beperking en een autismespectrum. Door deze combinatie van een verstandelijke beperking en een autismespectrum stoornis zijn de kinderen voor het grootste deel afhankelijk van onze zorg. Op de Paarse ster is 1 kind die gediagnosticeerd is op epilepsie.Alle kinderen hebben toezicht , sturing of overname nodig bij ADL- activiteiten. De kinderen kunnen snel wisselen in hun stemming en gedrag.

De begeleiding is er op gericht de kinderen een goede balans te bieden tussen inspanning en ontspanning, methode Curve. Daarnaast wordt er veel structuur en overzicht geboden. Er wordt per dag gekeken hoe een kind binnenkomt en aan de hand daarvan wordt het dagprogramma bepaald. Hert ene moment heeft een kind een activerende benadering nodig, een andere keer heeft het zelfde kind vooral rust en veiligheid nodig. Deze afwisseling tussen inspanning en ontspanning is voor kinderen op de Paarse Ster belangrijk en zorgt ervoor dat een kind niet overprikkeld of onder prikkelt raakt. Om dit goed af te stemmen is het belangrijk te kijken naar de signalen die een kind uitzend. Bij ongewenst gedrag wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaak van dit gedrag en de betekenis hiervan. We werken samen met andere disciplines, zoals een gedragsdeskundige, logopediste, fysiotherapeute, muziektherapeute, bewegingsagoog, ergotherapeut en weerbaarheidscoach.

Alle kinderen hebben een individueel dagprogramma. Deze wordt opgesteld aan de hand van de methode 'de Curve'. Daarnaast wordt er continu gekeken naar wat het kind cognitief en sociaal-emotioneel aankan en in wat voor stemming hij/zij verkeert. Iedere dag wordt er een vaste activiteit voor alle kinderen ingepland, waarbij er wordt gekeken welke kinderen wanneer kunnen aansluiten. Het programma wordt afgestemd op de individuele doelen van het kind en is vaak gericht op het vergroten van zelfredzaamheid en sociale vaardigheden.

'Onder één Dak' is een Kinderdagcentrum van de zorgorganisatie Amerpoort waar ongeveer 50 kinderen in de leeftijdscategorie van vier tot achttien jaar dagbesteding krijgen, verdeeld over zeven groepen. Alle kinderen hebben een ontwikkelingsachterstand, waardoor zij functioneren op een ontwikkelingsleeftijd van nul tot vier jaar. Bij alle kinderen is er sprake van een verstandelijke beperking. Daarnaast is er veelal sprake van bijkomende problemen zoals een autisme spectrum stoornis(ASS), gedragsproblemen en/of een ernstige of meervoudige beperking.

De kinderen binnen 'Onder één Dak' met een ASS hebben moeite met het ordenen van het dagelijks leven door hun afwijkende prikkelverwerking. Deze kinderen zijn continu bezig om de 'puzzel' in hun hoofd kloppend en af te maken. Wanneer deze kloppende puzzel 'opgeslagen' is, zal dezelfde situatie de volgende keer minder gespannen verlopen. Dit omdat de situatie dan al verwerkt is en het kind de puzzel dan begrijpt en herkent. Wanneer de puzzel nieuw of anders is, zullen kinderen met een ASS gestrest worden, waardoor zij zich op dat moment niet meer optimaal kunnen ontwikkelen, omdat zij nog bezig zijn met het maken van een nieuwe puzzel.

'Onder één Dak' biedt ook kinderen met een ernstige meervoudige beperking dagbesteding. Voor deze kinderen is het, net als voor kinderen met een ASS, belangrijk dat er rust, reinheid en regelmaat is. Ook moet er rekening worden gehouden met factoren als medicatiegebruik, epilepsie, sondevoeding en andere (lichamelijke)beperkingen. Vanuit Amerpoort wordt hier op ingespeeld door epilepsie- en medicatiecursussen aan te bieden.

Al deze factoren samen vragen om een goede begeleiding van de groepsbegeleiding van de zeven groepen van 'Onder één Dak'. De missie van Amerpoort is dan ook: Samenwerken aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Medewerkers, cliënten en hun netwerk werken als partners samen op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Zo biedt 'Onder één Dak' cliënten, net als ieder ander, de mogelijkheid om mee te doen aan het dagelijks leven en een bijdrage te leveren aan de samenleving. Amerpoort is een open organisatie waar cliënten en hun ecologische milieus zich welkom moeten voelen en waar deskundige medewerkers de cliënten alle kansen bieden om de leefwereld van de cliënten te vergroten.

Wij vragen

 • Je bent 3de of 4de jaar student, HBO of MBO.
 • Je volgt een van de volgende opleidingen: MMZ, VP, HBO-V, PB Gehandicaptenzorg, , Ecologische pedagogiek, Specifieke doelgroepen of Social Work.
 • Je loopt een heel schooljaar stage (32 uur in de week). Deze dagen loop je stage van 8 tot half 5.
 • Je hebt een open leerhouding en neemt zelf je verantwoordelijkheid hierin.
 • Je bent gastvrij en klantgericht.
 • Je bent stressbestendig en houdt van aanpakken.
 • Je staat stevig in je schoenen en kan doorpakken.
 • Je bent enthousiast en gedreven.
 • Je bent iemand die voorkeur geeft aan onze doelgroep jongeren van 12 tot 18 jaar.

Wij bieden

 • Een gevarieerde stage waarbij je ervaring op doet in de gehandicapte zorg. Op een groep met jongeren waarbij zelfredzaamheid vergroten centraal staat. Wij bieden de kinderen ook schoolvaardigheden aan om zich in te ontwikkelen.
 • Begeleiding van een ervaren collega.
 • Verantwoordelijkheid tijdens je stage voor de zorg van cliënten.
 • Een stagevergoeding conform de CAO Gehandicaptenzorg.
 • Een leuk en gezellig team/ groep waar je kunt ontwikkelen als professional.

Vragen over deze vacature?

Klik hier voor vragen over de sollicitatieprocedure. Voor vragen over deze functie kun je contact opnemen met Nicolette Kamphorst Begeleider Paarse ster, op tel 033- 4960741

Geef in je motivatiebrief het volgende aan:

 • Voor welke studie ga je stagelopen?
 • In het hoeveelste jaar zit je en wanneer studeer je af?
 • De duur van je stage ?
 • Waarom spreekt deze doelgroep jou aan?

Reageren op deze vacature kan tot en met 5 mei. De eerste sollicitatiegesprekken zullen z.s.m. plaatsvinden.

Direct solliciteren

Je hebt nog 15 dagen om te solliciteren