Stagiair gehandicaptenzorg Kinderdagcentrum Onder één dak , Oranje ster (32 uur, Amersfoort)

Zoek jij een uitdagende stage met jonge kinderen? Sta jij stevig in je schoenen en wil jij graag de vraag achter gedrag achterhalen? En daarnaast de kinderen maximaal ontwikkelen? Kom stage lopen bij de Oranje ster. Solliciteer nu!

Wat ga jij doen

Je zorgt tijdens je stage voor goede begeleiding aan 8 kinderen met een verstandelijke beperking. Dit doe je volgens de afspraken die zijn vastgelegd in het zorgbegeleidingsplan (ook wel persoonlijk plan genoemd).

 • Samen met je collega's help je mee een prettige sfeer en een veilige omgeving voor de cliënten te creëren.
 • Je ontvangt en geeft feedback van en aan collega's en je verdiept je in de zorgvraag van de cliënt.
 • Je stimuleert de kinderen in hun ontwikkeling en creëert samen met collegas leermomenten voor de kinderen.
 • Je begeleidt de kinderen gedurende de dag.
 • Je onderzoekt samen met collega's wat de vraag achter het gedrag van de kinderen is en probeert de kinderen andere handvatten aan te leren.
 • Je ondersteunt bij de verzorgende taken met betrekking tot de kinderen.
 • Je ondersteunt bij huishoudelijke en administratieve taken.
 • Je bent aanwezig bij overleggen met andere disciplines en ouders.
 • Je zorgt met jouw aanwezigheid voor nieuwe energie en inspiratie.
'Stagelopen bij Amerpoort is op een veilige manier jezelf ontdekken als professional'
Renske van Hofslot | Stagiair bij Amerpoort

Waar kom je te werken

Bij Amerpoort werken medewerkers, cliënten en hun netwerk samen aan een goed leven van zo'n 2450 mensen met een verstandelijke beperking. Zo kunnen zij, net als ieder ander, mee doen aan het dagelijks leven en een bijdrage leveren aan de samenleving.

Het samenwerken met collega's gebeurt in taak volwassen teams (vergelijkbaar met zelfsturende teams, maar dan net een beetje anders). Alles draait hierbij om het nemen van eigenaarschap, zowel individueel als in je team. Als lid van het team heb je dus eigenaarschap en verantwoordelijkheid, maar ook ruimte voor creativiteit, om de taken samen in te vullen en uit te voeren.

De kinderen op de Oranje ster hebben een duidelijke structuur behoefte welke voortkomt uit hun diagnose autisme of jonge ontwikkelingsleeftijd. Binnen de groep is er aandacht voor sfeer, groepsgerichte, schoolse en sociale activiteiten die worden afgewisseld met individuele activiteiten.Het doel van deze groep is om de kinderen een passend zorg-onderwijs aanbod te bieden, voor te bereiden op onderwijs, of toe te werken naar een andere groep binnen het Kinderdagcentrum.

Ieder kind heeft het recht om te groeien en zich te ontplooien in een stabiele, vertrouwde en stimulerende omgeving. Hierbij wordt zoveel mogelijk uit gegaan van individuele zorgvragen. Dit vraagt een groepsklimaat die voor hen veilig genoeg is om van daaruit de wereld in zijn tempo te verkennen en zo zijn mogelijkheden, wensen en behoeften te ontdekken en zoveel als mogelijk te realiseren.

We sluiten aan bij de hulpvraag van het kind in samenspraak met de ouders. De ondersteuning richt zich op het herstellen, verstevigen en waarborgen van een veilige basis voor het kind. Vanuit die veilige basis werken we aan het vergroten van de mogelijkheden van en het bieden van uitdagingen aan ieder kind afzonderlijk.

'Onder één Dak' is een Kinderdagcentrum van de zorgorganisatie Amerpoort waar ongeveer 50 kinderen in de leeftijdscategorie van vier tot achttien jaar dagbesteding krijgen, verdeeld over zeven groepen. Alle kinderen hebben een ontwikkelingsachterstand, waardoor zij functioneren op een ontwikkelingsleeftijd van nul tot vier jaar. Bij alle kinderen is er sprake van een verstandelijke beperking. Daarnaast is er veelal sprake van bijkomende problemen zoals een autisme spectrum stoornis(ASS), gedragsproblemen en/of een ernstige of meervoudige beperking.

De kinderen binnen 'Onder één Dak' met een ASS hebben moeite met het ordenen van het dagelijks leven door hun afwijkende prikkelverwerking. Deze kinderen zijn continu bezig om de 'puzzel' in hun hoofd kloppend en af te maken. Wanneer deze kloppende puzzel 'opgeslagen' is, zal dezelfde situatie de volgende keer minder gespannen verlopen. Dit omdat de situatie dan al verwerkt is en het kind de puzzel dan begrijpt en herkent. Wanneer de puzzel nieuw of anders is, zullen kinderen met een ASS gestrest worden, waardoor zij zich op dat moment niet meer optimaal kunnen ontwikkelen, omdat zij nog bezig zijn met het maken van een nieuwe puzzel.

'Onder één Dak' biedt ook kinderen met een ernstige meervoudige beperking dagbesteding. Voor deze kinderen is het, net als voor kinderen met een ASS, belangrijk dat er rust, reinheid en regelmaat is. Ook moet er rekening worden gehouden met factoren als medicatiegebruik, epilepsie, sondevoeding en andere (lichamelijke)beperkingen. Vanuit Amerpoort wordt hier op ingespeeld door epilepsie- en medicatiecursussen aan te bieden.

Al deze factoren samen vragen om een goede begeleiding van de groepsbegeleiding van de zeven groepen van 'Onder één Dak'. De missie van Amerpoort is dan ook: Samenwerken aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Medewerkers, cliënten en hun netwerk werken als partners samen op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Zo biedt 'Onder één Dak' cliënten, net als ieder ander, de mogelijkheid om mee te doen aan het dagelijks leven en een bijdrage te leveren aan de samenleving. Amerpoort is een open organisatie waar cliënten en hun ecologische milieus zich welkom moeten voelen en waar deskundige medewerkers de cliënten alle kansen bieden om de leefwereld van de cliënten en die van zichzelf te vergroten.

Wij vragen

 • Je bent 3de jaar stagiair.
 • Je volgt een van de volgende opleidingen: Pedagogiek, Ecologische pedagogiek, Social work of SPH
 • Je hebt een open leerhouding en neemt zelf je verantwoordelijkheid hierin.
 • Je bent gastvrij en klantgericht.
 • Je bent stressbestendig en houdt van aanpakken.
 • Je werkt 4 dagen in de week van 8 tot half 5 (Vanwege overleggen werk je soms over)
 • Je staat stevig in je schoenen en kunt omgaan met probleemgedrag van de kinderen.

Wij bieden

 • Een gevarieerde stage waarbij je veel ervaring op doet.
 • Begeleiding van een ervaren collega.
 • Verantwoordelijkheid tijdens je stage voor de zorg van cliënten.
 • Een stagevergoeding conform de CAO Gehandicaptenzorg.
 • Veel leermogelijkheden!

Vragen over deze vacature?

Klik hier voor vragen over de sollicitatieprocedure. Voor vragen over deze functie kun je contact opnemen met Lisanne van Bruggen - Steenbeek (Coördinerend begeleider), via de mail l.steenbeek@amerpoort.nl.

Geef in je motivatiebrief het volgende aan:

 • Voor welke studie ga je stagelopen?
 • In het hoeveelste jaar zit je?
 • Hoeveel uur per week moet je stage lopen? (bij voorkeur ook welke dagen)
 • De duur van je stage ?
 • Waarom spreekt deze doelgroep jou aan?
 • Wat wil jij leren tijdens je stage bij ons
Reageren op deze vacature kan tot en met maandag 27 mei 2018.
Direct solliciteren

Je hebt nog 6 dagen om te solliciteren