Stagiaire gehandicaptenzorg Kinderdagcentrum Onder één dak, Witte Ster (24-32 uur Amersfoort)

Wil jij ervaring opdoen in het werken met kinderen met een beperking om hun voorschoolse vaardigheden & zelfredzaamheid te vergroten? Kom dan stage lopen bij Onder één Dak in Amersfoort. Solliciteer nu!

Wat ga jij doen

Je zorgt tijdens je stage voor begeleiding en verzorging aan 9 kinderen met een verstandelijke beperking. Dit doe je volgens de afspraken die zijn vastgelegd in het zorgbegeleidingsplan, ook wel persoonlijk plan genoemd.

 • Samen met je collega's help je mee een prettige sfeer en een veilige omgeving voor de kinderen te creëren.
 • Je begeleidt de kinderen gedurende de dag.
 • Je stimuleert de ontwikkeling van de kinderen en creëert samen met collega's ontwikkelingskansen.
 • Je ontvangt en geeft feedback van en aan collega's en je verdiept je in de zorgvraag van de cliënt.
 • Je ondersteunt je collegas bij taken en neemt gedurende je stage taken op je.
 • Je bent aanwezig bij besprekingen en overleggen met het multidisciplinair team en/of ouders.
 • Je gaat een BB (behandelbesprekingsverslag) en een PP (persoonlijk plan) schrijven.
'Stagelopen bij Amerpoort is op een veilige manier jezelf ontdekken als professional'
Renske van Hofslot | Stagiair bij Amerpoort

Waar kom je te werken

Bij Amerpoort werken medewerkers, cliënten en hun netwerk samen aan een goed leven van zo'n 2450 mensen met een verstandelijke beperking. Zo kunnen zij, net als ieder ander, mee doen aan het dagelijks leven en een bijdrage leveren aan de samenleving.

Het samenwerken met collega's gebeurt in taakvolwassen teams (vergelijkbaar met zelfsturende teams, maar dan net een beetje anders). Alles draait hierbij om het nemen van eigenaarschap, zowel individueel als in je team. Als lid van het team heb je dus eigenaarschap en verantwoordelijkheid, maar ook ruimte voor creativiteit, om de taken samen in te vullen en uit te voeren.

De Witte Ster is een structuur-zorgonderwijsgroep binnen Kinderdagcentrum Onder één dak, met aandacht voor ontwikkelingsstimulering. Deze groep bestaat uit 9 kinderen in de leeftijd van 7 tot 11 jaar, ieder met zijn of haar bijzondere begeleidingsvraag.

Er is sprake van 1-op-4 begeleiding, alsook 1-op-1 begeleiding voor kinderen met een intensieve begeleidingsvraag. Binnen de groep is aandacht voor sfeer, groepsgerichte, schoolse en sociale activiteiten die worden afgewisseld met individuele activiteiten. Het tempo van het dagprogramma wordt aangepast aan de mogelijkheden van de kinderen.

Visie
Ieder kind heeft het recht om te groeien en zich te ontplooien in een stabiele, vertrouwde en stimulerende omgeving. Hierbij wordt zoveel mogelijk uit gegaan van individuele zorgvragen. Dit vraagt een groepsklimaat die voor hen veilig genoeg is om van daaruit de wereld op zijn of haar eigen tempo te verkennen en zo zijn mogelijkheden, wensen en behoeften te ontdekken en zoveel als mogelijk te realiseren.

De begeleiding sluit aan bij de hulpvraag van het kind in samenspraak met de ouders. De ondersteuning richt zich op het herstellen, verstevigen en waarborgen van een veilige basis voor het kind. Vanuit die veilige basis werk je aan het vergroten van de mogelijkheden en het bieden van uitdagingen aan ieder kind afzonderlijk.

Begeleidingsstijl
De begeleiding is eroop gericht dat het kind zich veilig, begrepen en gekend voelt. Begeleiders hebben oog voor de signalen van het kind en reageren op rustige, duidelijke, geduldige en positieve wijze. Bij ongewenst gedrag gaan je ervan uit dat het kind niet onwillig is, maar zoek je naar de betekenis van het gedrag en naar mogelijkheden om dit gedrag te beïnvloeden.

Samen met de orthopedagoge, therapeuten en in samenwerking met ouders wordt bekeken waar je aan gaat werken met de kinderen en wordt een behandelplan opgesteld. Aan de hand van bijvoorbeeld een Comvoor test kan de logopedist kijken welk communicatiesysteem het beste bij het kind past.

Aan de hand van het perspectief en de behandeldoelen worden werkdoelen geformuleerd. Op de groep en in de individuele therapieën wordt dan gewerkt aan deze doelen van het kind. Op de groep gebeurt dit individueel of in groepsverband, door middel van verschillende activiteiten, zoals werken met ontwikkelingsmateriaal, spel, knutselen, constructiemateriaal en de schoolse activiteiten.

Doelen waar over het algemeen bij de kinderen aan gewerkt wordt, zijn zelfredzaamheid, communicatie, cognitieve ontwikkeling en sensorische integratie. Er wordt themagericht gewerkt, een voorbeeld hiervan zijn de verschillende seizoenen.

Onder één Dak is een Kinderdagcentrum van Amerpoort waar ongeveer 50 kinderen in de leeftijdscategorie van vier tot achttien jaar dagbesteding krijgen, verdeeld over zeven groepen. Alle kinderen hebben een ontwikkelingsachterstand, waardoor zij functioneren op een ontwikkelingsleeftijd van nul tot vier jaar. Bij alle kinderen is er sprake van een verstandelijke beperking. Daarnaast is er veelal sprake van bijkomende problemen zoals een autisme spectrum stoornis(ASS), gedragsproblemen en/of een ernstige of meervoudige beperking.

De kinderen binnen Onder één Dak met een ASS hebben moeite met het ordenen van het dagelijks leven door hun afwijkende prikkelverwerking. Deze kinderen zijn continu bezig om de 'puzzel' in hun hoofd kloppend en af te maken. Wanneer deze kloppende puzzel 'opgeslagen' is, zal dezelfde situatie de volgende keer minder gespannen verlopen. Dit omdat de situatie dan al verwerkt is en het kind de puzzel dan begrijpt en herkent. Wanneer de puzzel nieuw of anders is, zullen kinderen met een ASS gestrest worden, waardoor zij zich op dat moment niet meer optimaal kunnen ontwikkelen, omdat zij nog bezig zijn met het maken van een nieuwe puzzel (Universiteit Leiden, 2014).

Onder één Dak biedt ook kinderen met een ernstige meervoudige beperking dagbesteding. Voor deze kinderen is het, net als voor kinderen met een ASS, belangrijk dat er rust, reinheid en regelmaat is. Ook moet er rekening worden gehouden met factoren als medicatiegebruik, epilepsie, sondevoeding en andere (lichamelijke)beperkingen. Vanuit Amerpoort wordt hierop ingespeeld door epilepsie- en medicatiecursussen aan te bieden.

Wij vragen

 • Je bent 3de of 4de jaar student, HBO of MBO.
 • Je volgt één van de volgende opleidingen: MMZ, VP, HBO-V, PB Gehandicaptenzorg, (ecologische) pedagogiek, specifieke doelgroepen of Social Work.
 • Je loopt een heel schooljaar stage (24-32 uur in de week). Deze dagen loop je stage van 8 tot half 5.
 • Je hebt een open leerhouding en neemt zelf je verantwoordelijkheid hierin.
 • Je bent gastvrij en klantgericht.
 • Je bent stressbestendig en houdt van aanpakken.
 • Je staat stevig in je schoenen en kan doorpakken.
 • Je bent enthousiast en gedreven.
 • Je bent iemand die de voorkeur geeft aan onze doelgroep; kinderen van 7 tot 11 jaar.

Wij bieden

 • Een gevarieerde stage waarbij je ervaring op doet in de gehandicaptenzorg. Je werkt op een groep met kinderen waarbij het vergroten van de voorschoolse vaardigheden en hun zelfredzaamheid vergroten centraal staat. De groep biedt de kinderen ook schoolvaardigheden aan om zich in te ontwikkelen.
 • Begeleiding van een ervaren en opgeleide collega.
 • Verantwoordelijkheid tijdens je stage voor de zorg van cliënten.
 • Een stagevergoeding conform de CAO Gehandicaptenzorg.
 • Een leuk en gezellig team waar je kunt ontwikkelen als professional.

Vragen over deze vacature?

Klik hier voor vragen over de sollicitatieprocedure. Voor vragen over de functie kun je contact opnemen met Lisanne Fiegen (Begeleider Witte Ster) op tel. 033 - 496 07 40.

Geef in je motivatiebrief het volgende aan:
 • Welke studie je volgt.
 • In welk jaar van je studie je zit.
 • De duur van je stage.
 • Het aantal uur wat je stage komt lopen in de week.
 • Waarom deze doelgroep je aanspreekt.

Stuur ook je CV mee!

Reageren op deze vacature kan tot en met maandag 27 mei 2018.

Direct solliciteren

Je hebt nog 6 dagen om te solliciteren