Assistent Begeleider MVG Isengardlaan 1 (Weekendkracht, Baarn)

Ben jij op zoek naar een uitdagende (bij)baan voor in het weekend, een baan die je makkelijk kan combineren naast je studie? Sta je stevig in je schoenen en zie je moeilijk verstaanbaar gedrag als hulpvraag? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wat ga jij doen

Jij zorgt als Assistent Begeleider MVG (moeilijk verstaanbaar gedrag) door gestructureerd te werken voor veiligheid en duidelijkheid, waardoor de jongere en volwassen cliënten in de leeftijd van 22 tot 40 jaar met een matige tot ernstige verstandelijke beperking en bijkomende problematiek (zoals verstoorde hechting, autisme en Smith Magenis syndroom) zich optimaal kunnen ontwikkelen. De cliënten vertonen ook moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG). Jij staat daarbij stevig in je schoenen. Jij zorgt voor stabiliteit, waardoor ze een klein beetje groeien. Je geeft hen het vertrouwen dat jullie samen elke dag weer een stap verder komen, ondanks dat dit soms zorgt voor lastige situaties, waarin (fysieke) agressie regelmatig aan de orde is.

De diversiteit van de cliënten maakt dat je als Assistent Begeleider individueel afstemt op de hulpvraag van de cliënt. Daarbij staan het ondernemen van activiteiten en het opbouwen van een relatie centraal. De cliënten krijgen veel persoonlijke aandacht en begeleiding op sociaal en emotioneel vlak, van jou als vertrouwd persoon. Door de nabijheid en betrokkenheid van vertrouwde begeleiders en familie ontwikkelen de jongeren en volwassenen hun zelfvertrouwen en sociale en emotionele vaardigheden. Vanuit deze veilige basis ontstaat er ruimte om van alles te ondernemen.

 • Je helpt cliënten zich veilig en prettig te voelen en zich optimaal te kunnen ontwikkelen. De ontwikkelingsdoelen zijn vastgelegd in een persoonlijk plan.
 • Samen met collega's zorg je voor een aangename en huiselijke sfeer op de groep en streef je naar een zo prettig en 'normaal' mogelijk leven voor de cliënt.
 • Je werkt gestructureerd, methodisch en cyclisch.
 • Je helpt met ondersteunende (huishoudelijke) werkzaamheden met of zonder cliënten. Je kookt bijvoorbeeld het avondeten of doet boodschappen.
 • Samen met de cliënt zorg je voor een opgeruimde kamer.
 • Je signaleert en bespreekt bijzondere situaties met je collega's.
Als Assistent Begeleider ben jij in staat het gedrag van de cliënten als hulpvraag te zien. Er komt (verbale en fysieke) agressie voor. Training en scholing in zowel weerbaarheidstechnieken als methoden om gedrag te lezen en te sturen zijn een verplicht onderdeel van het begeleiderschap.

'Wat ik het mooist vind aan mijn baan is werken met gevoel en beweging. Niets is een trucje.'

Waar kom je te werken

Je komt te werken op locatie Isengardlaan 1. Dit is een gespecialiseerde woongroep voor jongeren die moeilijk verstaanbaar gedrag vertonen. De woning biedt plaats aan 5 jonge mannen, er is ook een open bed. De groepssamenstelling is recent veranderd, evenals het team. We zijn als woning volop in beweging om vanuit een nieuwe basis iets moois op te bouwen!

Het team is volop in beweging om te werken op een zelfsturende (taakvolwassen) wijze. Jij bent iemand die hieraan bij wil dragen. Je staat open voor nieuwe taken en bent proactief, leergierig en enthousiast.

Bij Amerpoort werken medewerkers, cliënten en hun netwerk samen aan een goed leven van zo'n 2450 mensen met een verstandelijke beperking. Zo kunnen zij, net als ieder ander, mee doen aan het dagelijks leven en een bijdrage leveren aan de samenleving.

Je werkt samen met collega's in een taakvolwassen team (vergelijkbaar met zelfsturende teams, maar dan net een beetje anders). Alles draait hierbij om het nemen van eigenaarschap, zowel individueel als in je team. Als lid van het team heb je dus eigenaarschap en verantwoordelijkheid, maar ook ruimte voor creativiteit, om de taken samen in te vullen en uit te voeren.

Binnen Amerpoort wordt er binnen de MVG doelgroep gewerkt volgens Spoor A en is het belangrijk dat er wordt gestreefd naar het (herstel van het) gewone leven voor de cliënten. Binnen Spoor A zijn drie pijlers van groot belang:

 • Relatie: als begeleider ga je een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie met de cliënt aan.
 • Programma: je helpt de cliënt bij het vormgeven en ondernemen van een goed passend, uitdagend en evenwichtig dagprogramma met een goede balans tussen inspanning en ontspanning.
 • Perspectief/groei: Als begeleider stel je jezelf steeds de vraag 'wat is het perspectief van deze cliënt?' of 'waar willen we met hem of haar naartoe?'. Je streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voor de cliënt.

Wij vragen

 • Je hebt werkervaring of relevante stage-ervaring in het begeleiden van cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag.
 • Je hebt een relevante afgeronde mbo-opleiding (op minimaal niveau 2), bijvoorbeeld Helpende Zorg en Welzijn, of je volgt op dit moment een zorggerelateerde mbo of hbo-opleiding (minimaal niveau 3), bijvoorbeeld MMZ, Social Work, SPW of SPH.
 • Je kunt ingrijpen en adequaat handelen bij conflictsituaties.
 • Je kunt tijdig signaleren en (dreigende) escalatie voorkomen.
 • Je bent je ervan bewust dat er sprake kan zijn van psychische belasting bij het werken in - soms - risicovolle situaties.
 • Je werkt gemiddeld 8 uur weekend (je draait géén nachtdiensten, hiervoor is een nachtdienstploeg aangesteld).

Wij bieden

 • Werken in een taakvolwassen (zelf organiserend) team.
 • Je volgt als nieuwe medewerker de Spoor A-leergang binnen Amerpoort. Evenals scholing met betrekking tot medicatie en epilepsie.
 • Ruime opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Een jaarcontract voor 8 uur per week, met uitzicht op een vast contract bij goed functioneren en ongewijzigde omstandigheden.
 • Een salaris van min. €1.707,- en max. €2.546,- (FWG 30) bij een fulltime dienstverband conform de CAO Gehandicaptenzorg.
 • Gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals collectieve verzekeringen, bijdrage ziektekostenverzekering en een eindejaarsuitkering van 7,05%.
 • Amerpoort stimuleert dat medewerkers Sterk in hun Werk staan, o.a. door het aanbieden van een Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKA) en een gratis cultuurlidmaatschap van CultuurWerkt!

Vragen over deze vacature?

Klik hier voor vragen over de sollicitatieprocedure. Voor vragen over deze functie kun je contact opnemen met Mirjam van Veen (Clustermanager) op tel. 06 - 10 34 52 64.

Reageren op deze vacature kan tot en met maandag 26 augustus 2019. De eerste gesprekken kunnen plaatsvinden gedurende de looptijd van deze vacature.

Acquisitie n.a.v. deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

“Ik vind het leuk om met jongeren te zoeken naar een manier van passief bewegen ondanks hun beperking.”

Bekijk het verhaal van  Esther, Coördinerend Begeleider