Begeleider Dagbesteding Werkplaats Het Kompas (21-28 uur, Bosch en Duin)

Wil jij jouw creativiteit en kennis inzetten en zelf projecten opzetten van kunstzinnige of ambachtelijke aard? Dan is Dagbesteding Werkplaats Het Kompas op zoek naar jou!

Hoe ziet jouw nieuwe werkplek eruit

Je komt te werken op locatie Het Kompas op Christophorus. Dit is een werkplaats voor jongvolwassenen vanaf 18 jaar. Er wordt gewerkt vanuit de Antroposofische visie en kennis.

Het Kompas is de overkoepelende naam van de diverse werkplaatsen: Koetshuis, Evenaar, Horizon, Boshuis, Theehuis. Wij willen als team dat alle begeleiders op alle locaties kunnen werken en backup kunnen bieden. In de vakantieperiodes en tijdens ziekte helpen wij elkaar het rooster rond te krijgen door elkaar te ondersteunen en in te vallen op de andere werkplaatsen. Dit draagt bij aan draagkracht en teamspirit.

Je komt terecht in een taakvolwassen team dat bezig is met een flinke uitbreiding en sterk staat voor de visie van het Kompas.

Lees hier de hele visie van Het Kompas.

Bij Amerpoort werken medewerkers, cliënten en hun netwerk samen aan een goed leven van zo'n 2450 mensen met een verstandelijke beperking. Zo kunnen zij, net als ieder ander, mee doen aan het dagelijks leven en een bijdrage leveren aan de samenleving.

Het samenwerken met collega's gebeurt in taakvolwassen teams (vergelijkbaar met zelfsturende teams, maar dan net een beetje anders). Alles draait hierbij om het nemen van eigenaarschap, zowel individueel als in je team. Als lid van het team heb je dus eigenaarschap en verantwoordelijkheid, maar ook ruimte voor creativiteit, om de taken samen in te vullen en uit te voeren.

Als je binnenkomt en je wordt toegelachen omdat jíj er bent... Dat maakt mijn dag

Ruurd Leenders, Freelance filmmaker, voorheen begeleider bij Amerpoort

Wat mag je doen

Je zorgt als Begeleider voor een gestructureerd dagprogramma voor de jongvolwassen met een ernstig verstandelijke beperking en/of moeilijk verstaanbaar gedrag vanaf 18 jaar met aandacht voor de ontspanning en spanning van elke cliënt. Er worden activiteiten aangeboden die passen bij de individuele vraag van iedere cliënt. Een aantal van de cliënten heeft een zeer complexe zorgvraag (EVMB) en ook moeilijk verstaanbaar gedrag. Je werkt in de groepen met thema's, zoals creatief, educatief, werkhouding, beleving.

Cliënten met een intensieve zorgvraag zullen instromen in deze groepen en door de heterogene groepssamenstelling deelnemen aan het dagelijkse werkleven en hun sociale verbindende kwaliteiten ontplooien en inbrengen.

Er zijn twee werkplaatsen in het gebouw van Demetrius en een in het Koetshuis, met divers niveau. In 2020 is het plan om nog een werkplaats te openen. Je werkt met projectmatige activiteiten, en je helpt de cliënten met het produceren van voorwerpen in kleine schaal, denk aan kaarten of andere voorwerpen van papier, wol, enz. Hierin kan jij jouw creativiteit en kennis inzetten en zelf ook projecten opzetten van kunstzinnige of ambachtelijke aard. Daarnaast hebben de werkplaatsen ook een taak met huishoudelijke activiteiten. Dat houdt in dat een groepje de lunch verzorgd en de koffie en thee voor het kantoor en bezoek. Dagelijks wordt ook groente gesneden voor de huizen, hierin ondersteun je een groepje en regel je wat ervoor nodig is. De persoonlijke was van de kinderen en cliënten van Christophorus wordt door de werkplaatsen gelabeld. Ook hier begeleid je het proces en ondersteun je de cliënten waar nodig.

Tegelijkertijd verzorg je de cliënten en help je hen bij het eten en de dag te structureren. Een aantal van hen hebben meerdere verzorgmomenten per dag. Andere deelnemers moeten begeleid worden naar het toilet. Een aantal deelnemers hebben begeleiding en overname nodig tijdens het eten.

 • Je verricht verpleegtechnische handelingen.
 • Je ontwikkelt projecten en activiteiten voor de werkplaats in samenspraak met collega's.
 • Je helpt de cliënten hun talenten te kunnen ontplooien en producten te maken die betekenis hebben en gebruikt en/of verkocht kunnen worden.
 • Jij bent in staat om zowel een groep zelfstandig te draaien als met een andere collega samen te werken.
 • Je houdt in de gaten of de cliënt zich op die manier ontwikkelt, zoals in het persoonlijk plan staat. Daarbij signaleer en observeer je en bespreek je bijzondere situaties met de Coördinerend Begeleider.
 • Je levert zowel schriftelijke als mondelinge input voor deze persoonlijk plan.
 • Voor organisatorische taken draai jij je hand niet om. Binnen het team heb jij een aantal aandachtsgebieden (denk aan veiligheid, roosteren of financiën).
 • Je werkt samen met onder andere de woning/verwanten/het sociale netwerk van de cliënt, gedragsdeskundige, medische dienst, vrijwilligers, collegas van dagbesteding/wonen en clustermanager. Samen zorg je voor een goed leven voor de deelnemers.
 • Je staat proactief in je werk.

Hoe waarderen wij jou

 • Werken in een taakvolwassen (zelf organiserend) team.
 • Ruime opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden, zoals Laccs trainingen en Agressie training.
 • Een jaarcontract van 21-28 uur per week (aantal uur in overleg), met uitzicht op een vast contract bij goed functioneren en ongewijzigde omstandigheden.
 • Een salaris van min. €1.800,- en max. €2.675,- (FWG 35) bij een fulltime dienstverband conform de CAO Gehandicaptenzorg.
 • Gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals collectieve verzekeringen, bijdrage ziektekostenverzekering en een eindejaarsuitkering van 8,33%.
 • Amerpoort stimuleert dat medewerkers Sterk in hun Werk staan, o.a. door het aanbieden van een Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKA) en een gratis cultuurlidmaatschap van CultuurWerkt!

Wat breng jij mee

 • Je hebt mbo werk- en denkniveau en een relevante afgeronde mbo-opleiding gericht op de Zorg (op minimaal niveau 3), bijvoorbeeld MMZ of Verpleegkunde.
 • Je hebt enkele jaren relevante werkervaring.
 • Je hebt ervaring met het verrichten van verpleegtechnische handelingen.
 • Scholing EVMB, medicatie en epilepsie zijn nodig om op het Kompas te kunnen werken (je hebt deze scholingen reeds gevolgd, of bent bereid deze te volgen).
 • Je bent je ervan bewust dat het werken met deze doelgroep lichamelijk/psychisch zwaar kan zijn.
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel verbaal, non-verbaal als schriftelijk.
 • Je hebt kennis van het LACCS werken of bent bereid je daarin te verdiepen.
 • Je kunt ingrijpen en adequaat handelen bij conflictsituaties.
 • Je kunt tijdig signaleren en (dreigende) escalatie voorkomen.
 • Er kan sprake zijn van psychische belasting bij het werken in -soms- risicovolle situaties.

Nog vragen of direct solliciteren?

Klik hier voor vragen over de sollicitatieprocedure. Voor vragen over deze functie kun je contact opnemen met Sybille Flessner (Coördinerend Begeleider) op tel. 06 - 51 07 53 08.

Reageren op deze vacature kan tot en met maandag 16 december 2019.

“Ik vind het leuk om met jongeren te zoeken naar een manier van passief bewegen ondanks hun beperking.”

Bekijk het verhaal van  Esther, Coördinerend Begeleider