Begeleider Demetrius (16-24 uur, Bosch en Duin)

Ben jij een Begeleider die oog heeft voor de eigenheid en kwaliteiten van bewoners? Wil jij met liefde en humor bijdragen aan het bieden van een fijn thuis aan een ontzettend leuke en gevarieerde bewonersgroep? Reageer dan op onze vacature!

Wat ga jij doen

Je biedt als Begeleider waar nodig goede zorg en ondersteuning aan 12 volwassenen met een verstandelijke beperking.

 • Je houdt in de gaten of de cliënt zich op die manier ontwikkelt, zoals in het persoonlijk plan staat. Daarbij signaleer en observeer je en bespreek je bijzondere situaties met de Coördinerend Begeleider.
 • Je ondersteunt de cliënten, zodat zij mee kunnen doen aan het dagelijks leven en een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.
 • Je levert input voor deze persoonlijke plannen, zowel schriftelijk als mondeling.
 • Je zorgt, samen met de cliënt, voor een opgeruimde en schone omgeving.
 • Voor organisatorische taken draai jij je hand niet om. Binnen het team heb jij een aantal aandachtsgebieden (denk aan veiligheid, roosteren of financiën).
 • Je neemt deel aan multidisciplinaire cliëntbesprekingen en werkbesprekingen.
 • Je staat proactief in je werk.
 • Je levert een bijdrage aan de ontwikkeling van onze visie op begeleiding aan volwassenen met een verstandelijke beperking.
En breng jij de vaardigheden mee om binnen een taakvolwassen team te werken aan organisatorische taken en persoonlijke plannen?

Je zou denken dat het werken met mensen met autisme doorgaans extreem gestructureerd is. Niets is minder waar. Ondanks de vraag naar duidelijkheid, is iedere dag anders en laten zij nog steeds je hersenen kraken door hun spontaniteit en eigenheid.

Stephanie Rog, Coördinerend begeleider op een woning in Baarn

Waar kom je te werken

Je komt te werken op locatie Demetrius. Dit is een groep voor volwassenen, wiens perspectief is dat zij lange tijd in het huis zullen wonen. Meerdere bewoners vertonen moeilijk verstaanbaar gedrag. De meeste bewoners gaan naar dagbesteding op locaties binnen Christophorus. Op dit moment is er één bewoner met Meerzorg die ook overdag op Demetrius (1-op-1-)begeleiding krijgt.

De woning Demetrius bestaat uit twee groepen van 6 bewoners, één op de eerste en één op de tweede verdieping.

Op de eerste verdieping is een woongroep met jong volwassenen/volwassenen. Hoewel er ook wel gezamenlijke activiteiten voorkomen (er wordt bijvoorbeeld samen gegeten), ligt hier de nadruk eerder op individuele begeleiding dan op begeleiding in de groep. Als Begeleider verdeel je de tijd over de 1-op-1-momenten die bewoners nodig hebben. Dit houdt verband met het feit dat veel bewoners van de eerste verdieping door hun autisme minder goed in staat zijn in een groep te bewegen. Zij zijn gevoelig voor (geluids-)prikkels van huisgenoten

De tweede verdieping is eveneens een woongroep van 6 jong volwassen bewoners met een ernstig tot matige verstandelijke beperking, verschillende met autisme. Er zijn momenten dat er spanning bij individuele bewoners is, wat zich kan uiten in agressie naar anderen. Op deze verdieping is wat meer dan op de eerste verdieping sprake van begeleiding in de groep. Doorgaans is de sfeer harmonieus. Jij als Begeleider zorgt voor een sfeervolle omgeving waarin bewoners gedijen.

Het team heeft oog voor de leeftijdsfase van de bewoners van het huis. In de begeleiding staat niet opvoeding of beheersing van gedragsproblemen centraal, maar iedereen met al hun beperkingen en mogelijkheden een fijn thuis bieden. Binnen Team Demetrius is een goede balans tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers, en medewerkers met veel en wat minder werkervaring.

De variatie aan problematiek bij bewoners maakt werken op Demetrius inhoudelijk interessant.

Demetrius is onderdeel van Christophorus, waar zorg wordt geboden volgens de antroposofische visie. Kennis van de antroposofie is een pré, maar geen vereiste.

Bij Amerpoort werken medewerkers, cliënten en hun netwerk samen aan een goed leven van zo'n 2450 mensen met een verstandelijke beperking. Zo kunnen zij, net als ieder ander, mee doen aan het dagelijks leven en een bijdrage leveren aan de samenleving.

Het samenwerken met collega's gebeurt in taakvolwassen teams (vergelijkbaar met zelfsturende teams, maar dan net een beetje anders). Alles draait hierbij om samenwerken. Als lid van het team heb jij een grote verantwoordelijkheid, maar ook ruimte voor creativiteit, om jullie taken samen in te vullen.

Wij vragen

 • Je hebt mbo werk- en denkniveau en een relevante afgeronde mbo-opleiding gericht op de Zorg (op minimaal niveau 3), bijvoorbeeld MMZ.
 • Je hebt affiniteit met de doelgroep.
 • Je bent bereid je te verdiepen in de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking vanuit een antroposofische visie.
 • Je kunt tijdig signaleren en (dreigende) escalatie voorkomen.
 • Je hebt enkele jaren relevante werkervaring of je hebt relevante stage-ervaring.
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel verbaal, non-verbaal als schriftelijk.
 • Je werkt in een onregelmatig dienstenpatroon, inclusief slaap- en weekenddiensten.

Wij bieden

 • Werken in een taakvolwassen (zelf organiserend) team.
 • Ruime opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Een jaarcontract van 16-24 uur per week, met uitzicht op een vast contract bij goed functioneren en ongewijzigde omstandigheden.
 • Een salaris van min. €1.800,- en max. €2.675,- (FWG 35) bij een fulltime dienstverband conform de CAO Gehandicaptenzorg.
 • Gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals collectieve verzekeringen, bijdrage ziektekostenverzekering en een eindejaarsuitkering van 7,05%.
 • Amerpoort stimuleert dat medewerkers Sterk in hun Werk staan, o.a. door het aanbieden van een Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKA) en een gratis cultuurlidmaatschap van CultuurWerkt!
 • De mogelijkheid om met een pendelbus bij de zorginstellingen in Bosch en Duin te komen.

Vragen over deze vacature?

Klik hier voor vragen over de sollicitatieprocedure. Voor vragen over deze functie kun je contact opnemen met Ilse Hennink, Maaike van Beek of Imre Nieuwenweg (Coördinerend Begeleiders) op tel. 030 - 693 53 10.

Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern uitgezet. Omdat Amerpoort mobiliteit belangrijk vindt, hebben interne kandidaten bij gelijke geschiktheid voorrang.

Reageren op deze vacature kan tot en met maandag 8 juli 2019. De eerste gesprekken kunnen gedurende de looptijd van deze vacature plaatsvinden.

Acquisitie n.a.v. deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

“Ik vind het leuk om met jongeren te zoeken naar een manier van passief bewegen ondanks hun beperking.”

Bekijk het verhaal van  Esther, Coördinerend Begeleider