Begeleider MVG Dagbesteding Nova en Fido (24-32 uur, Baarn)

Zie jij moeilijk verstaanbaar gedrag als een vraag om hulp van de jongeren die dat niet meer op een andere manier kunnen? Lees snel verder en solliciteer!

Wat ga jij doen

Je draagt als Begeleider samen met je collega's in een taakvolwassen team zorg voor de invulling van het dagprogramma op dagbestedingslocaties Nova en Fido. Deze dagbesteding is qua activiteiten passend bij de interesse en vaardigheden van de cliënt. Cliënten zelf ervaren de activiteiten als betekenisvol voor zichzelf en/of voor zijn/haar omgeving. Hierdoor zijn de cliënten intrinsiek gemotiveerd om activiteiten uit te voeren. Zo ontstaat er ruimte voor ontwikkeling van vaardigheden op verschillende gebieden. Wanneer deze motivatie er niet is, heb jij als begeleider een onderzoekende houding en onderzoek je of de activiteit goed aansluit of dat de cliënt ergens spanning door ervaart.

De diverse doelgroep van Nova en Fido vraagt een gevarieerd aanbod aan activiteiten. Je aanpak is ontwikkelingsgericht. Dat betekent dat jij probeert de kinderen en jongeren te stimuleren in hun ontwikkeling op alle competentiegebieden. Je biedt hen activiteiten en uitdagingen, die aansluiten bij hun interesses en vermogens. De jongeren kunnen zich met jou als veilige Begeleider naast zich verder ontwikkelen, waardoor uiteindelijk een zo groot mogelijke zelfstandigheid ontstaat.

Jij ziet moeilijk verstaanbaar gedrag als een vraag om hulp van de jongeren die dat niet meer op een andere manier kunnen. Het is aan jou om de hulpvraag achter het gedrag te begrijpen en er met elkaar een goed antwoord op te geven.
Niemand vertoont ‘zomaar’ gedrag. Dat komt altijd ergens vandaan, uit een emotie, pijn of een ander ongemak. Je moet het zo zien dat probleemgedrag geen probleem is, maar een hulpvraag. Toen ik dat besefte, werd het voor mij als begeleider makkelijker en steeds leuker.
Ilona Oskam | Begeleider MVG, daarnaast geeft zij met haar blog op www.amerpoort.nl 'een stem aan' cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag

Waar kom je te werken

Bij Amerpoort werken medewerkers, cliënten en hun netwerk samen aan een goed leven van zo'n 2450 mensen met een verstandelijke beperking. Zo kunnen zij, net als ieder ander, mee doen aan het dagelijks leven en een bijdrage leveren aan de samenleving.

Het samenwerken met collega's gebeurt in taakvolwassen teams (vergelijkbaar met zelfsturende teams, maar dan net een beetje anders). Alles draait hierbij om samenwerken. Als lid van het team heb jij een grote verantwoordelijkheid, maar ook ruimte voor creativiteit, om jullie taken samen in te vullen.

Je komt te werken op dagbestedingsgroepen Nova en Fido. Dit zijn dagbestedingsgroepen voor jongeren met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. De jongeren hebben een intensieve begeleidings- / behandelingsvraag door hun verstandelijke beperking, in combinatie met een autistische stoornis of andere psychiatrische problematiek en moeilijk verstaanbaar gedrag.

Naast het werken op de dagbestedingslocatie werk je waar nodig ook mee op de woning in een gecombineerd rooster.

Binnen Amerpoort wordt er binnen de MVG doelgroep gewerkt volgens Spoor A en is het belangrijk dat er wordt gestreefd naar het (herstel van het) gewone leven voor de cliënten. Binnen Spoor A zijn drie pijlers van groot belang:

 • Relatie: als begeleider ga je een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie met de cliënt aan.
 • Programma: je helpt de cliënt bij het vormgeven en ondernemen van een goed passend, uitdagend en evenwichtig dagprogramma met een goede balans tussen inspanning en ontspanning.
Perspectief/groei: Als begeleider stel je jezelf steeds de vraag wat is het perspectief van deze cliënt? of waar willen we met hem of haar naartoe? Je streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voor de cliënt.

Wij vragen

 • Je hebt een afgeronde relevante opleiding op MBO-niveau 4.
 • Je hebt ervaring met mensen met een verstandelijke beperking.
 • Je hebt minimaal 2 jaar gewerkt met mensen die moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) vertonen.
 • Je hebt in je werk al te maken gehad met gedragsproblemen en je hebt hier een eigen visie op.
 • Je beschikt over sociale vaardigheden, zoals tact, hulpvaardigheid, invoelend vermogen en intermenselijke zorg.
 • Je kunt invoelend communicatief aanwezig zijn, invoelend communicatief handelen, evenwicht onderkennen tussen sturen en volgen, voorspelbaarheid en beschikbaarheid.
 • Je staat stevig in je schoenen, bent stabiel en weet waar je eigen grenzen liggen.

Wij bieden

 • Werken in een taakvolwassen (zelf organiserend) team.
 • Ruime opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Iedere medewerker krijgt een introductiedag Moeilijk Verstaanbaar Gedrag aangeboden die betrekking heeft op omgang met moeilijk verstaanbaar gedrag, een medicijn cursus en Eerste Hulp Bij Epilepsie. Mogelijk kun je de leergang moeilijk verstaanbaar gedrag volgen.
 • Een contract van 24-32 uur per week voor de duur van een half jaar, met uitzicht op een vast contract bij goed functioneren en ongewijzigde omstandigheden.
 • Een salaris van min. 1.850,- en max. 2.736,- (FWG 40) bij een fulltime dienstverband conform de CAO Gehandicaptenzorg.
 • Gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals collectieve verzekeringen, bijdrage ziektekostenverzekering en een eindejaarsuitkering van 7,05%.
 • Amerpoort stimuleert dat medewerkers Sterk in hun Werk staan, o.a. door het aanbieden van een Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKA) en een gratis cultuurlidmaatschap van CultuurWerkt!

Vragen over deze vacature?

Klik hier voor vragen over de sollicitatieprocedure. Voor vragen over deze functie kun je contact opnemen met Rachel Diepersloot (Coördinerend Begeleider) op tel. 035 - 647 5659.

Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern uitgezet. Omdat Amerpoort mobiliteit belangrijk vindt, hebben interne kandidaten bij gelijke geschiktheid voorrang.

Reageren op deze vacature kan tot en met maandag 30 april 2018.

Acquisitie n.a.v. deze vacature wordt niet op prijs gesteld.


Direct solliciteren

Je hebt nog 9 dagen om te solliciteren